Welke gegevens lever ik in bij acceptatie van een woning?

Sta je op het punt op een woning te reageren, of heb je dat zojuist gedaan? Om je een woning toe te kunnen wijzen, hebben wij een aantal gegevens van jou nodig. Dus verzamel alvast de documenten die we van je nodig hebben. Mocht je worden ingeloot, dan kun je de documenten direct bij ons aanleveren. Na aanlevering van de benodigde gegevens kunnen wij bij een woningaanbieding snel bepalen of jij de woning kunt huren én krijg jij sneller de sleutel! Fijn toch?

Let je er bij het verzamelen van de documenten op dat de bestanden goed leesbaar zijn en in PDF worden aangeleverd? Zo mogen we een screenshot van een beeldscherm of telefoon bijvoorbeeld niet accepteren. Dit is heel belangrijk. Wij mogen een woningaanbieding namelijk laten vervallen als je de gevraagde gegevens onvolledig of slecht leesbaar aanlevert. Ga je de woning met iemand anders huren? Verzamel dan allebei ALLE gevraagde documenten. 

Welke gegevens moet je altijd aanleveren als wij daar om vragen?

1. Een inkomensverklaring van de Belastingdienst van 2022 of 2021

 • Je meest recente inkomensverklaring download je met je DigiD via de website van de Belastingdienst (https://mijn.belastingdienst.nl).
 • Je mag in plaats van een inkomensverklaring ook een (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting 2022 of 2021 inleveren. Het is wel belangrijk dat je "verzamelinkomen" daar op staat.

2. Actuele inkomensgegevens
Kijk hieronder goed welke situatie op jou van toepassing is.

 • Werk je en krijg je maandelijks je loon? Lever dan jouw 3 meest recente loonstroken in. Let op! De loonstroken mogen niet ouder zijn dan een half jaar (6 maanden).
 • Werk je en heb je een weekloon? Lever dan 4 aaneengesloten weekstroken in. Deze mogen niet ouder zijn dan een half jaar (6 maanden).
 • Ontvang je een uitkering of partneralimentatie? Lever dan één recente specificatie hiervan in.
 • Ben je eigen ondernemer? Vraag je accountant of administratiekantoor dan een prognose verlies- en winstrekening van het lopende jaar op te stellen en lever die bij ons in.
 • Ben je student? Lever dan je bewijs van inschrijving van een voltijdopleiding van het lopende schooljaar in OF lever een bewijs van DUO (studiefinanciering) in.


Welke gegevens moet ik nog meer verzamelen? 
Lees onderstaande punten (3 t/m 9) goed door om te zien welke voor jou gelden. Zorg dat je deze gegevens dan ook verzamelt.  

3. Verhuurdersverklaring – alleen nodig als je bij een andere verhuurder dan Ons Huis huurt

 • Huur je nu een woning van Ons Huis? Dan hoef je niets te doen.
 • Huur je nu een huis of deed je dat in de afgelopen 5 jaar bij een andere verhuurder? Neem dan contact op met de verhuurder en lever dan een ondertekende verhuurdersverklaring van de verhuurder bij ons in. Heeft je verhuurder zelf geen geschikt formulier, laat dan een standaard verhuurdersverklaring invullen.

4. Verklaring betalingsgedrag hypotheekverstrekker
Heb je nu een koopwoning of heb je dit de afgelopen 5 jaar gehad? Lever dan een getekende verklaring van goed betalingsgedrag van je hypotheekverstrekker aan. Het is belangrijk dat je deze verklaring tijdig aanvraagt. Onze ervaring leert dat het vaak lang duurt voordat je deze verklaring in je bezit hebt.

5. Uittreksel gemeentelijke basisadministratie met woonhistorie

 • Woon je nu in de gemeente Enschede? Dan hoef je niets te doen.
 • Woon je buiten de gemeente Enschede? Vraag dan bij de gemeente waar je nu woont een uittreksel aan uit de gemeentelijke basisadministratie. Op het uittreksel moet je volledige woonhistorie staan. Het uittreksel mag niet ouder dan een half jaar (6 maanden) zijn. Voor het aanvragen van het uittreksel moet je een afspraak bij je gemeente maken. Het aanvragen van een uittreksel is niet gratis. Daar zijn kosten aan verbonden.

6. Toestemming bewindvoerder
Sta je onder bewind? Dan ontvangen wij van jouw bewindvoerder graag een schriftelijke verklaring waarop staat dat je mag verhuizen.

7. Ben je niet meer samen met je partner of gaan jullie uit elkaar (scheiding) en hebben jullie kinderen?
Stond bij de woningaanbieding een minimaal aantal van 3 of 4 personen genoemd? Lever dan een ouderschapsplan met zorgverdeling aan. Daarbij is het belangrijk dat dit plan ook is ondertekend door een mediator of notaris.

8. WWB-verklaring
Wil je verhuizen naar de gemeente Enschede en een beroep doen op een WWB-uitkering (Wet Werk en Bijstand)? Dan heb je een geldige WWB-verklaring nodig. Voor meer informatie over deze verklaring kun je terecht op www.enschede.nl

9. Woon- en/of zorgbegeleiding
Word je begeleidt door een zorginstelling of wijkcoach? Vermeld dit dan op het antwoordformulier samen met de naam, het mailadres en het telefoonnummer van jouw contactpersoon.

Aangepaste openingstijden

In verband met een personeelsbijeenkomst is ons kantoor op dinsdag 31 januari gesloten van 11.45 uur tot 13.30 uur. Dringende reparaties kun je melden via ons algemene telefoonnummer 053 48 48 900. Onze storingsdienst helpt je graag. Tot 11.45 uur en na 13.30 uur kun je ons gewoon bereiken.