Afbeelding: geld

Verhuurderheffing passeert de 10 miljard

19 juni 2020

Verhuurderheffing inzetten voor woon- én bouwimpuls in Twente

Verhuurderheffing passeert de 10 miljard

De teller voor de verhuurderheffing blijft oplopen. Op zondag 21 juni 2020 om 19.40 uur gaat het bedrag dat corporaties en andere sociale verhuurders aan verhuurderheffing betaalden door de virtuele grens van 10.000.000.000 euro. Een triest moment, want corporaties hadden met dat geld investeringen kunnen doen in betaalbare huurwoningen. We realiseren ons dat het afschaffen van de heffing niet realistisch is door de oplopende staatsschuld door de coronacrisis. Wel vinden we dat een substantieel deel moet worden ingezet voor de bouw, verbouw en verduurzaming van sociale huurwoningen in Twente. Dit zorgt voor een win-win situatie: een fijn thuis voor huurders, duurzame woningen met betaalbare woonlasten én een impuls om de bouw de crisis door te helpen.

Geld van huurders, via corporatie, linea recta de staatskas in

Sinds 2013 betalen verhuurders belasting over sociale huurwoningen. De heffing zou een tijdelijke maatregel zijn, maar heeft inmiddels een permanent karakter. De Twentse corporaties betalen in 2020 circa € 60 miljoen. Concreet betekent dit dat per huurder jaarlijks zo’n twee maanden huur, via de corporatie, rechtstreeks naar de staatskas gaat. Dit geld wordt onttrokken aan de investeringen die de corporaties in de Twentse woningmarkt kunnen en willen doen.

Liever flink investeren in Twente

Dit jaar betalen de 15 Twentse corporaties voor ruim 75.000 sociale huurwoningen een bedrag van € 775 per woning. In totaal is dit circa € 60 miljoen. Dick Mol, voorzitter WoON Twente: ¨Met dit bedrag kunnen én willen we in Twente meer doen voor onze bewoners. Zoals 15.000 woningen voorzien van zonnepanelen of 12.000 hybride warmtepompen plaatsen. Zo houden we de woonlasten betaalbaar én dragen we ons steentje bij aan een beter milieu. We realiseren ons dat het volledig afschaffen van de heffing lastig wordt. Door de coronacrisis loopt het begrotingstekort van de overheid flink op. Maar een verlaging van de heffing is wel noodzakelijk om Twente een extra woon- en bouwimpuls te geven.¨

Bouw door de crisis heen helpen

Ondanks de coronacrisis laten we onderhouds- en bouwactiviteiten zoveel mogelijk doorgaan. Sterker nog; we halen zelfs werk in de planning naar voren. Denk hierbij aan: onderhoud aan de buitenkant van woningen, zoals dak reparaties, schilderwerk en schoonmaak. ¨Maar ook de verduurzaming, nieuw- en verbouw van woningen willen we een impuls geven. Zo zorgen de corporaties ervoor dat huurders een fijn thuis houden én dat lokale aannemers, producenten van bouwmaterialen, uitvoerders, schilders en schoonmaakbedrijven niet zonder werk en inkomsten komen te zitten. Met het volledig reduceren tot nul van de verhuurderheffing kunnen we de bouw helpen de crisis door te komen en 1.000 extra mensen in de bouw aan het werk houden!¨ licht Dick Mol verder toe.

Verhuurderheffing niet doorvoeren heeft ook voordelen voor Rijk

Het niet jaarlijks heffen bij de Twentse corporaties van de € 60 miljoen in crisis tijd heeft ook voordelen voor het Rijk. Het Rijk keert dan minder (tijdelijke) WW uit, bouwvakkers betalen loonbelasting, bouwers betalen vennootschapsbelasting en er is meer omzetbelasting.

Opgaven in Twente

Als we CO2-neutraal willen zijn in 2050, is de berekening dat dit de corporaties tot 2050 ruim € 2,5 miljard gaat kosten in Twente.

Meer info

Zie de website van Aedes vereniging van woningcorporaties www.aedes.nl/tellerverhuurderheffing

Op dinsdag 25 juni zijn we vanaf 13 uur in onze wijken te vinden. Ons kantoor bezoeken of bellen kan die dag tot 13 uur. Spoedreparaties kun je uiteraard wel melden via het telefoonnummer 053 48 48 900. Onze storingsdienst staat je graag te woord.