Afbeelding: Waarborgsom

Ons Huis betaalt de waarborgsom terug

19 januari 2024

Veel huurders hebben bij het afsluiten van de huurovereenkomst een waarborgsom betaald. Ons Huis heeft besloten om te stoppen met de waarborgsom. Dit betekent dat Ons Huis de waarborgsom terug betaalt.

Hoogte waarborgsom
De hoogte van de waarborgsom is niet voor iedereen hetzelfde. In jouw huurovereenkomst staat hoeveel je aan waarborgsom hebt betaald. In de brief over de waarborgsom die je ontvangt staat dit bedrag ook.

Van gulden naar euro
Meerdere huurders wonen al heel lang bij Ons Huis. Zij hebben de waarborgsom destijds in guldens betaald. Op het moment van overgang van de gulden naar de euro in 2002 is de waarborgsom met de toen geldende wisselkoers omgerekend naar euro’s. Dit bedrag in euro’s krijgen zij terug.

Je ontvangt rente over de waarborgsom
Omdat je tijdens de huurperiode het bedrag van de waarborgsom niet kunt gebruiken, krijg je hierover elke maand rente. Hoe hoog de rente is kun je terugvinden in jouw huurovereenkomst. Verder staat dit bedrag in de brief over de jaarlijkse huurverhoging. Die brief krijg je elk jaar. In het Klantportaal onder ‘Hoe is mijn huur opgebouwd?’ kun je ook zien hoeveel rente je elke maand ontvangt.

De rente over de waarborgsom stopt ook
Omdat wij de waarborgsom terug betalen, stoppen wij ook met het betalen van de rente. Dit betekent dat we het huurbedrag verhogen met de hoogte van de rente. Je gaat dus een andere huur betalen. In de brief die je ontvangt over de waarborgsom staat wat de nieuwe huur wordt en vanaf wanneer je deze gaat betalen.

Wanneer krijg je de waarborgsom terug?
Dat hangt af van de manier waarop jij je huur betaalt. Er zijn meerdere manieren waarop huurders de huur betalen. Voor elke betaalmethode moeten we in onze administratie zaken aanpassen. Om dit goed te regelen, betalen we de waarborgsom in verschillende fases uit.

Huurders die de huur automatisch betalen krijgen de waarborgsom als eerste terug. Daarna volgen de andere betaalmethoden. Wanneer dit gebeurt kunnen we niet precies zeggen. We ronden het dit jaar af. Wij vragen hiervoor je geduld. Je hoeft trouwens nu niets te doen. Je ontvangt van ons persoonlijk een brief wanneer je aan de beurt bent.

Op dinsdag 25 juni zijn we vanaf 13 uur in onze wijken te vinden. Ons kantoor bezoeken of bellen kan die dag tot 13 uur. Spoedreparaties kun je uiteraard wel melden via het telefoonnummer 053 48 48 900. Onze storingsdienst staat je graag te woord.