Afbeelding: Huurtoeslag over 2020

Meer huurders hebben recht op huurtoeslag, niet iedereen weet dit

8 juli 2021

Sinds 1 januari 2020 komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Veel huurders weten dit niet en lopen hierdoor huurtoeslag mis. Daarom roept Belastingdienst huurders op om vóór 1 september 2021 huurtoeslag over 2020 aan te vragen via toeslagen.nl/huurtoeslag.

Doordat de overheid de regels veranderde, hebben veel huishoudens in Nederland in 2020 wél recht op huurtoeslag terwijl zij dit in 2019 niet hadden. In plaats van er op vooruit te gaan door een salarisverhoging gingen deze huurders er in het verleden op achteruit: de huurtoeslag ging direct naar nul. Door de aanpassing van de Belastingdienst vervalt het recht niet direct, maar wordt het bedrag aan huurtoeslag iets lager.

Het recht op huurtoeslag controleren
De Belastingdienst informeert huurders niet persoonlijk over de gevolgen van de wetswijziging. Op de website van de Belastingdienst kunnen huurders zelf een proefberekening maken en uitrekenen of zij in 2020 recht hadden op huurtoeslag (toeslagen.nl/huurtoeslag). Als huurders nu al huurtoeslag ontvangen en het inkomen gelijk blijft, verandert er niets.

Vraag vóór 1 september huurtoeslag over vorig jaar aan
Huurders die recht op huurtoeslag hadden, vragen vóór 1 september 2021 huurtoeslag aan. Goed om te weten: huurtoeslag die huurders aanvragen voor vorig jaar, loopt automatisch door in 2021. Het is daarom belangrijk ook de gegevens van 2021 te controleren en wijzigingen door te geven.

Meer weten?
Kijk op toeslagen.nl/huurtoeslag. Of neem contact op met de BelastingTelefoon via 0800-0543 (gratis). Op toeslagen.nl/hulp staan de toeslagenservicepunten in de buurt.