Afbeelding: geld

Geld verhuurdersheffing inzetten voor woon- en bouwimpuls in Twente

2 mei 2020

VNG, De Woonbond en Aedes presenteerden de resultaten van het onderzoek naar de gevolgen van de verhuurderheffing voor de sociale woningmarkt. Door de belasting op sociale huurwoningen, de verhuurderheffing, kunnen woningcorporaties tienduizenden huizen minder bouwen. Daardoor is de heffing in de huidige crisis niet meer verantwoord, vinden deze partijen. De Twentse corporaties verenigd in WoON Twente onderschrijven de conclusies in het rapport, maar realiseren zich dat het afschaffen van de heffing niet realistisch is door de oplopende staatsschuld door de coronacrisis. Wel vinden ze dat een substantieel deel moet worden ingezet voor de bouw, verbouw en verduurzaming van sociale huurwoningen in Twente. Dit zorgt voor een win-win situatie: een fijn thuis voor huurders, duurzame woningen met betaalbare woonlasten én een impuls om de bouw de crisis door te helpen.

Geld van huurders, via corporatie, linea recta de staatskas in
Sinds 2013 betalen verhuurders belasting over sociale huurwoningen. De heffing zou een tijdelijke maatregel zijn, maar heeft inmiddels een permanent karakter. De Twentse corporaties betalen in 2020 circa € 60 miljoen. Concreet betekent dit dat per huurder jaarlijks zo’n twee maanden huur, via de corporatie, rechtstreeks naar de staatskas gaat. Dit geld wordt onttrokken aan de investeringen die de corporaties in de Twentse woningmarkt kunnen en willen doen.

Liever flink investeren in Twente
Dit jaar betalen de 15 Twentse corporaties voor ruim 75.000 sociale huurwoningen een bedrag van € 775 per woning. In totaal is dit circa € 60 miljoen. Dick Mol, voorzitter WoON Twente: ¨Met dit bedrag kunnen én willen we in Twente meer doen voor onze bewoners. Zoals 15.000 woningen voorzien van zonnepanelen of 12.000 hybride warmtepompen plaatsen. Zo houden we de woonlasten betaalbaar én dragen we ons steentje bij aan een beter milieu. We realiseren ons dat het volledig afschaffen van de heffing lastig wordt. Door de coronacrisis loopt het begrotingstekort van de overheid flink op. Maar een verlaging van de heffing is wel noodzakelijk om Twente een extra woon- en bouwimpuls te geven.¨

Bouw door de crisis heen helpen
Ondanks de coronacrisis laten de Twentse corporaties onderhouds- en bouwactiviteiten zoveel mogelijk doorgaan. Sterker nog; ze halen zelfs werk in de planning naar voren. Denk hierbij aan: onderhoud aan de buitenkant van woningen, zoals dak reparaties, schilderwerk en schoonmaak. ¨Maar ook de verduurzaming, nieuw- en verbouw van woningen willen we een impuls geven. Zo zorgen de corporaties ervoor dat huurders een fijn thuis houden én dat lokale aannemers, producenten van bouwmaterialen, uitvoerders, schilders en schoonmaakbedrijven niet zonder werk en inkomsten komen te zitten. Met het volledig reduceren tot nul van de verhuurderheffing kunnen we de bouw helpen de crisis door te komen en 1.000 extra mensen in de bouw aan het werk houden!¨ licht Dick Mol verder toe.

Verhuurdersheffing niet doorvoeren heeft ook voordelen voor Rijk
Het niet jaarlijks heffen bij de Twentse corporaties van de € 60 miljoen in crisis tijd heeft ook voordelen voor het Rijk. Het Rijk keert dan minder (tijdelijke) WW uit, bouwvakkers betalen loonbelasting, bouwers betalen vennootschapsbelasting en er is meer omzetbelasting.

Opgaven in Twente
Als we CO2-neutraal willen zijn in 2050, is de berekening dat dit de corporaties tot 2050 € 2,5 miljard gaat kosten.

Storing iDEAL. Het is weer tijd om de huur van juli te betalen. Helaas werkt iDEAL nu niet. Betaal je jouw huur altijd via iDEAL? Maak de huur van juli deze keer dan handmatig over. Bedankt voor je hulp en onze excuses voor het ongemak.