Proefproject mantelzorg Dolphia - Proefproject mantelzorg Dolphia (werkwijze)

Proefproject mantelzorg Dolphia

Vanaf 17 mei zijn wij, samen met de gemeente Enschede, gestart met een project dat mantelzorgers en zorgvragers de gelegenheid biedt bij elkaar in de buurt te wonen om zo voor elkaar te kunnen zorgen. Een mantelzorger of zorgvrager kan voorrang krijgen op een beschikbare woning in Dolphia.

Voor wie is dit proefproject?

Het proefproject is bedoeld voor de mantelzorger en/of de zorgvrager. Een van beiden woont in de wijk Dolphia en huurt in deze wijk een woning van Ons Huis en de ander wil graag dichter in de buurt zijn.

Hoe werkt het?

De mantelzorger of de zorgvrager vraagt bij  het wijkteam Oost Buiten van de gemeente Enschede (bereikbaar op telefoonnummer: 053 – 481 79 00 of per mail via  info@wijkteamsenschede.nl) een gesprek aan. De gemeente onderzoekt en oordeelt of er sprake is van mantelzorg en als dit zo is, geeft de gemeente een verklaring van urgentie op basis van mantelzorg. De gemeente toetst aan zogenaamde mantelzorgvoorwaarden.

Bij verklaring mantelzorg zoekt mantelzorger of zorgvrager zelf naar een woning.

Diegene die een woning zoekt, stuurt de verklaring naar ons en krijgt voorrang in de selectie. Mantelzorger of zorgvrager moet wel zelf actief zijn en het aanbod van beschikbare woningen in de gaten houden. Woningen die leegkomen in Dolphia, zijn te vinden via “Zoek uw huurwoning”. Via onze website reageert de mantelzorger/zorgvrager op de woning. Vervolgens vindt op kantoor bij Ons Huis een verhuurgesprek plaats en toetsen wij het inkomen. Na het verhuurgesprek besluit Ons Huis of de mantelzorger of zorgvrager de beschikbare woning krijgt.
Mocht het zo zijn dat de mantelzorger of zorgvrager de woning uiteindelijk weigert, dan vervalt de voorrangspositie.

Het proefproject duurt vooralsnog 1 jaar. Daarna wordt bekeken of het project stopt of wordt voortgezet.