Afbeelding: zonnepanelen

Ons Huis wil woonlasten verlagen door plaatsen zonnepanelen

24 oktober 2017

Ons Huis benadert de komende maanden huurders van 600 geschikte eengezinswoningen om deel te nemen aan een project voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van hun woning. Sinds 2011 voert Ons Huis een energiebeleid met als doel het energieverbruik in 2020 met minstens 20% te verminderen. Daarnaast vindt Ons Huis het belangrijk om de woonlasten voor haar huurders zo veel mogelijk te beperken. Met het plaatsen van een zonnepanelen installatie  kan de huurder al snel zo'n 10 tot 25 euro per maand besparen.

Voorafgaand aan dit project hebben wij geschikte woningen geselecteerd op basis van de ligging van de woning en de hellingshoek van het dak. Ook is een vooronderzoek gedaan onder de huurders van deze geselecteerde woningen. Hieruit bleek dat een meerderheid van de huurders willen bijdragen in deze investering via een maandelijkse bijdrage.

Voordelen zonnepanelen
Energie opwekken door middel van zonnepanelen heeft een aantal voordelen. Voor de huurder is een besparing op de energierekening het belangrijkste voordeel. Afhankelijk van de hoeveelheid panelen op het dak kan tussen de 1300 tot 2300 kWh per jaar aan energie opgewekt worden. De huurder is altijd voordeliger uit, omdat de besparing op de energierekening altijd meer is dan de maandelijkse bijdrage. Daarnaast kan de huurder ook zelf sturen op de energierekening door te letten op zijn individuele energieverbruik.

Ons Huis hecht veel belang aan het beperken van de woonlasten voor haar huurders en het plaatsen van zonnepanelen draagt hierin bij. Daarnaast vinden wij het belangrijk om zoveel als mogelijk gebruik te maken van duurzame energiebronnen, zoals de zon.

Uitvoering project
Ons Huis heeft Geas Energiewacht de opdracht gegeven de gehele projectbegeleiding en uitvoering te doen. Van het voeren van gesprekken met en begeleiden van onze huurders tot het plaatsen van de panelen op het dak en het installeren van de zonnestroominstallatie. Geas Energiewacht monitort de ervaringen van onze huurders en evalueert hun ervaringen met de installatie. Bij positieve ervaringen kan Ons Huis besluiten in de toekomst meer huurders een zonnestroominstallatie aan te bieden. De energieopbrengst is te bekijken via een app.