Afbeelding: hertmebrink

Renovatie 160 appartementen Hertmebrink

24 oktober 2017

In het voorjaar van 2018 staat de grootschalige renovatie van de 160 appartementen aan de Hertmebrink in Enschede gepland. Het complex, dat zijn oorsprong vindt in 1969, ondergaat een ware transformatie. Modernisering, isolatie en duurzaamheid staan hierbij centraal. Woningcorporatie Ons Huis start in 2017 al met de voorbereidende maatregelen.

De 160 appartementen stammen uit 1969. Het doel van de renovatie is modernisering en verbeteren van het wooncomfort. René Kalsbeek, manager wonen bij Ons Huis, geeft een opsomming van  de plannen: ‘We plaatsen nieuwe buitenkozijnen met HR++ glas en isoleren de kopgevels, het dak en de plafonds van de bergingen. Ennatuurlijk past de stadsverwarming aan. Ze vervangen de collectieve units per gebouw  door een individuele unit en ieder appartement wordt voorzien van een warmtemeter. Bewoners krijgen zo meer inzicht in hun energieverbruik. Ook  verbeteren we de mechanisch ventilatie in de appartementen. Door deze combinatie van energiebesparende maatregelen verwachten wij dat bewoners na de renovatie zelfs gaan besparen op hun stookkosten. Deze renovatie heeft geen huurverhoging tot gevolg.’

Ons Huis plaatst in ieder appartement een nieuwe keuken voorzien van een keramische kookplaat. Koken op gas is dan verleden tijd waardoor het gehele appartementencomplex gasloos is. Ook de buitengevel krijgt een flinke facelift. De betonnen balustrade vervangt Ons Huis door transparant veiligheidsglas. Hierdoor krijgen de bewoners een beter en weidser zicht vanuit de woning en vanaf het balkon.  Daarnaast komt een nieuw kader van metselwerk rondom de gevel aan de balkonzijde.

Deze grootschalige renovatie zou dit voorjaar al plaatsvinden. Maar door de aanwezigheid van asbest in de lijm van de gevelkozijnen en asbest achter het gevelmetselwerk zijn de plannen met een jaar uitgesteld. Hans Kamphuis, manager vastgoed bij Ons Huis: ‘We kunnen door de asbest niet zagen in de kozijnen en zoeken nu naar andere mogelijkheden om de kozijnen en het asbest op een veilige manier te verwijderen. In verband met het aanpassen van de stadsverwarming kan de renovatie alleen buiten het stookseizoen plaatsvinden. Daarnaast vertraagt de aanwezigheid van vleermuizen de renovatie. In de zomermaanden van 2017 onderzoeken we op welke manier de vleermuizen gebruik maken van het gebouw. Afhankelijk daarvan maken  we  een plan om tijdens de renovatie op de juiste wijze met deze beschermde dieren om te gaan.’

Ennatuurlijk start dit voorjaar al met voorbereidende werkzaamheden in het verdeelstation op de begane grond  en eind dit jaar begint Ons Huis met de zogeheten warme opname bij de bewoners.

Op dinsdag 25 juni zijn we vanaf 13 uur in onze wijken te vinden. Ons kantoor bezoeken of bellen kan die dag tot 13 uur. Spoedreparaties kun je uiteraard wel melden via het telefoonnummer 053 48 48 900. Onze storingsdienst staat je graag te woord.