De energieprijzen zijn afgelopen tijd hard gestegen. De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de hoge kosten te compenseren. Zo is er eind 2022 een energiecompensatie geweest voor huishoudens met een eigen energiecontract en is in 2023 het prijsplafond op energie ingegaan. Helaas kunnen (nog) niet alle huurders hiervan profiteren. Hieronder geven we per onderwerp uitleg.
Energieplafond
Het kabinet heeft in 2023 een prijsplafond op energie ingesteld voor huishoudens. Dat betekent dat er een maximum bedrag is vastgesteld voor gas en elektriciteit voor het gemiddelde verbruik van een huishouden. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Voor huurders met blokverwarming is de situatie net iets anders.
Wat is blokverwarming eigenlijk?
Bij blokverwarming wordt een heel woongebouw verwarmd door één cv-ketel. Als je gebruik maakt van blokverwarming, dan heb je zelf geen cv-ketel in je huis. De warmte komt vanuit een centrale cv-ketel door buizen in jouw huis. Daar verspreidt de warmte zich via gewone radiatoren in het huis. Iedere bewoner kan zelf de verwarming instellen door radiatoren verder open of dicht te draaien.
Ik heb blokverwarming. Geldt het energieplafond ook voor mij?
Als je een eigen cv-ketel in je huis hebt, dan zijn deze regelingen vrij duidelijk. Want het prijsplafond en de vaste korting van 190 euro gelden voor huishoudens die een eigen energiecontract hebben. Voor bewoners die te maken hebben met blokverwarming is door de overheid nog steeds geen definitief besluit genomen over het energieplafond. Deze bewoners hebben geen voordeel van het prijsplafond dat op 1 januari 2023 inging. De bewoners in een woongebouw met blokverwarming, verbruiken met z’n allen namelijk veel meer dan een gemiddeld gezin.
Regeling compensatie huishoudens met blokverwarming in de maak
Gelukkig heeft de overheid besloten dat ook voor de huishoudens met blokverwarming een oplossing moet komen. Het is alleen nog niet bekend op welke manier. Waarschijnlijk wordt naar een oplossing gekeken van een vast bedrag per woning als compensatie. Dat bedrag per woning wordt dan in de jaarafrekening verrekend met de te betalen (vaste) kosten. De hoogte van het compensatiebedrag is nog niet bekend. Op de site van de woonbond lees je hier meer over.
Energiecompensatie
Het kabinet besloot om alle huishoudens in Nederland met een eigen energiecontract een energiecompensatie te geven. Deze huishoudens kregen in november en december 2022 een vaste korting van 190 euro op de energierekening. Heb je blokverwarming? Dan is het helaas dus nog even onduidelijk wanneer en hoe jij ook voordeel hebt van het prijsplafond.
Wil je inzicht in je verbruik? Dat kan!
Elke maand betaal je een voorschot voor stookkosten aan Ons Huis. Dit is een groot deel van je maandelijkse woonlasten. Als je weet hoeveel energie je verbruikt, kun je bewuster stoken en meer energie besparen. Handig! We geven je daarom graag inzicht in je eigen energieverbruik.
Jouw verbruik wordt gemeten door Techem Energy Services of door Ista Nederland. Dat hangt af van het wooncomplex waarin je woont. Je kunt je verbruik inzien met de energiecoach van Techem of via het webportal van Ista. Hoe dat precies werkt leggen we je graag uit. Lees meer over de energiecoach van Techem of de webportal van Ista.